Svenska banker tvingade Lettland in i Euron klagar deras finansminister

2014-05-15 20:34

Den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis anklagar de svenska bankerna att ha tvingat Lettland in i Euron. Detta kommer fram i slutet av en intervju som den fransk/tyska tv-kanalen Arte nyligen gjorde. Intervjun börjar ca. 5:50 min i den populära VOX POP sändningen. De sociala kostnader för Euro-inträdet skulle ha varit enormt höga, klagar Dombrovskis. Under finanskrisen efter 2008 krympte ekonomin med 20%. Arbetslösheten är rekord hög. Många dog av fattigdomen.

källa: var femte lever vid fattigdomsgränsen enligt lettisk statistik från 2014

2008 lånade IMF 7,5 miljarder EUR till Lettland. Ca.10% av befolkningen tvingades fly Lettland p.g.a. de extrema sparåtgärder som IMF, EU-kommissionen och de svenska bankerna krävde. Andra uppgifter talar om 20%. Speciellt den unga och välutbildade delen av befolkningen lämnade Lettland.

Svenska banker deltog med 864 milj EUR i långivning till Lettland under ledning av Swedbank, som är den största banken i Lettland, följd av SEB och Nordea. Lettlands banker är betydligt mindre. Swedbank var nära att gå omkull i Lettland genom sin lättvindiga utlåningspolitik. De flesta lån var i EUR, även till privatpersoner. Folk tjänade dock sina pengar i Lat.

Egentligen ville den lettiska regeringen devalvera med 40% uppger den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis för Arte. Men det hade inneburit att sakvärden som de svenska bankerna hade fått in som säkerheter för sina lån hade blivit betydligt mindre värda. Dessutom hade ännu fler låntagare slutat att återbetala sina krediter till de svenska bankerna, då kursen hade blivit sämre.

För att förhindra devalveringen i Lettland startade de svenska bankerna och finansministern Anders Borg (M) enorma påtryckningar på det lilla landet. Sverige hotade med att inte betala ut resterande lån. Den dåvarande lettiske regeringschefen Valdis Dombrovskis klagade, att Anders Borgs beteende skulle ha varit ännu aggressivare än det från IMF och EU-kommissionen. Borg ville undvika med alla medel att den svenska skattebetalaren skulle rycka ut och rädda Swedbank. Att tusentals fattiga i Lettland svälter och dör bryr sig moderaten Anders Borg inte om. Han borde ha låtit Swedbank dö. Det hade varit mera rättvist!

Även den svenska och lettiska Finansinspektionen struntade blankt i letternas öde. De är storbankernas nickedockor. Ju mer en bank lånar ut fuskpengar, fiat-pengar, desto mer äkta värden får banken in som säkerheter. En ren smygexpropriering som är motorn till bankerna olagliga pyramidspel. Så bygger bankerna sin makt, som regerar regeringar bakom kulisserna. Vi har inte demokrati utan debtokrati. Detta bekräftas av Lettlands finansminister i denna intervju indirekt.

Då de svenska bankerna mestadels lånat ut EUR hade de ett stort intresse i att driva Lettland in i Euron. Då försvinner devalveringsrisken, som hade räddat Lettland men stjälpt de svenska bankerna.

Att Lettland så sent som 2014 gick med i Euron är rena vansinnet. De hade ju sett svart på vitt hur illa Grekland, Irland, Spanien och Portugal mår under Eurodiktaturen. Framförallt hade Lettland direkt fått uppleva hur det lilla broderlandet Estland farit illa under Euron, som de införde 2010. Direkt ökade alla priser och den viktigaste makten i politiken försvann till Bryssel/Frankfurt.

Letter är mycket begåvade och intelligenta människor, även deras politiker. Enbart tvång från Anders Borg och svenska banker räcker inte som förklaring till att den lettiska regeringen mot landets intressen och  folkets tydliga vilja, som kom fram under talrika opinionsundersökningar, förrådde landet till banksters. De har även ett annat, hemligt vapen: säkerhetstjänsterna. Mossad styrs av bankhuset Rothschild, CIA av Rockefeller och i Sverige talar mycket för att bankhuset Wallenberg styr SÄPO. Dessa säkerhetstjänster förfogar över mind control vapnet, non leathal weapons. Med detta kan de läsa och styra de lettiska politikers tankar och vilja, utan att offret märker det. Varför skulle banksters inte använda sådana vapen, när det har dem? Och efter att dessa vapen har utvecklats i smyg i mer än 60 år?

Se även på White TV: Latvia joins Euro because Government is under Mind Control;

Sverige har återinfört livegenskap i Lettland som dödar barn; I detta inslag kan ni läsa Henning Witte brev till den lettiska regeringen hur de kan komma ut ur finanskrisen med hjälp av den Vita Skolan i Nationalekonomi.

Här länken till den sensationella Arte intervjun med den lettiska finansministern Vjaceslavs Dombrovskis

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.