Bankrusning i Bulgarien mjölkar EU:s skattebetalare

Monday, 30 June 2014 23:36

källa: nya köer inför bulgariska First Investment Bank på måndagen

I Sverige blev det enbart en ynklig TT-notis, att Bulgarien just nu genomlider sin värsta bankkris. Parlamentet upplöses och nyval skall hållas den 5 oktober 2014. Man skyller på flera arresterade brottslingar, som påstås ha uppmanat till en uttagsanstormning på två av Bulgariens största banker. Bankerna hittar alltid syndabockar för sina egna brott!

Att det kanske är fel med banksystemet vågar ingen att säga i våra av banksters kontrollerade samhällen. Bankerna har inte lika många kontanter som folk har pengar på sina bankkonton. Pengar på ett bankkonto är nämligen enbart digitala pengar, som till största delen skapades av privatbankerna själva genom en olaglig datortransaktion inom banken. Bankkunderna tillåts inte av bankerna att äga dessa digitala pengar utan har enbart ett civilrättsligt krav på banken att lämna ut pengarna. Det är banken som äger kundernas digitala pengar. Kunden kan välja om banken skall lämna ut de digitala pengarna på elektroniskt sätt (de förs över till ett annat konto) eller i form av kontanter.

Kontanterna kan privatbankerna dock inte producera själva. Här har centralbanken/Riksbanken monopol. Sedlar och mynt måste bankerna låna från centralbanken, vilket kostar dem pengar. Bl. a. därför försöker bankerna att avskaffa kontanterna. Som Bulgarien nu visar så avslöjas bankernas fuskpengarsystem (fiat money) lättast, genom att kräva ut "sina" pengar i form av kontanter i större skala.

Om centralbanken också hade monopol på penningutgivningen av digitala pengar (vilka är ca. 95% av hela penningmängden = digitala pengar + kontanter), skulle det aldrig bli en bankrusning. Då skulle bankerna inte längre själva kunna emittera pengar utan de måste ta in digitala pengar från Riksbanken, precis som hos kontanterna. Bankerna måste då höja sina kapitaltäckningar från ynka 8% idag (Basel III) till 100%. Dessutom skulle då kunderna äga sina digitala pengar. Då banken i ett ärligt penningsystem måste ha 100% täckning för kundernas pengar, skulle en uttagsanstormning inte kunna stjälpa en bank eller hela banksytemet.

Av rädsla för detta tiger gammelmedia ihjäl Bulgariens problem. Smittan kunde ju spridas till Sverige.

Då den bulgariska regeringen inte lyckades att lugna befolkningen med garantlöften (som ändå inte kan hållas), har nu EU kommit med ett nödlån till Bulgarien på 1,7 miljarder EUR på skattebetalarnas bekostnad (också de svenska). Men även detta hjälpte inte. I måndags fortsatte anstormningen.

Se även på White TV: HSBC manipulerar guldpriset och är själv på fall;

Cypernkrisen bevisar: med lån luras människor;

De hemlighållna skälen för bankernas kontantdödande;

Bankrun I Grekland;

Kontanter är lagliga betalningsmedel; bankernas fiat-pengar inte!;

Kontantdödaren Peter Norman (M) är jävig och borde avgå omedelbart!;

 

You must be logged in to comment.