Direkt efter mutanklagelser mot Ericsson i Clinton Cash på YT sparkas Vd:n Hans Vestberg

Sunday, 31 July 2016 10:13

källa

Dokumentären Clinton Cash hade premiär på YouTube lördagen den 23 juli 2016, alltså förra helgen. Där anklagas bl.a. LM Ericsson för bestickning av Hillary Clinton när hon var USA:s utrikesminister 2011, genom att Ericsson betalade rekordsumman av 750 000 USD till ett tal för Bill Clinton, hennes make. Ericsson hade aldrig tidigare anlitat Bill Clinton för ett tal. Enbart sju dagar senare ändrade Hillary Clinton sin utrikespolitik och hotet att Ericsson skulle hamna på svarta listan för handel med fienden, i det här fallet försäljning av telefonutrustning till Iran och Vitryssland, verkställdes inte.

Många bolag och stater hade upptäckt, att de kunde påverka Hillary Clintons amerikanska utrikespolitik genom att betala groteska summor till hennes make eller hennes Clinton stiftelse. Lukas Lundin från Lundins olje imperium betalade t.ex. 2007 100 miljoner USD till Clinton Foundation och fick kort därefter de eftersträvade oljerättigheterna i Kongo, som slapp Clintons utlovade åtgärder att förbättra de mänskliga rättigheterna där.

Måndag den 25 juli 2016, alltså den nästa vardagen efter Clinton Cash's YouTube premiär sparkades Ericssons vd Hans Vestberg med omedelbar verkan, utan att styrelsen kunde föreslå en ersättare. Skälen som angavs var svår förklarade oegentligheter i bokföringen och för höga bonusar, d.v.s. svepskäl. Lögn- och förtalsexperten SvD skriver för ovanlighetens skull inget datum på sitt inslag om Vestberg-sparken, så att sambandet mellan YT publikationen och foten för Vestberg inte blir så tydligt. Det verkliga skälet undanhåller SvD naturligtvis för sina läsare. Filmen fick inom mycket kort tid över en miljon tittare bara på YT.

Det hade sedan några månader tillbaka varit flera rykten att Ericssons vd Vestberg skulle sitta väldigt löst på sin stol. Dessa kom igång när dokufilmen Clinton Cash hade premiär i Cannes under maj 2016. Filmen baseras på boken med samma namn av Peter Schweizer, som publicerades den 5 maj 2015.

Naturligtvis borde svenskt gammelmedia ha tagit upp mutanklagelserna mot Ericsson och Lukas Lundin. Att de inte gjorde det visar hur USA kontrollerar svensk fulmedia. I TeliaSoneras fall eller JAS-projektet fanns ju inga hämningar hos gammelmedia, då dessa avslöjanden gynnade USA.

Men i Ericssons fall var tystnaden faktiskt bra, för Sverige. De är en bra och viktig arbetsgivare!

Lundin Oil har en genomrutten företagsledning genom Lundinfamiljen, men i motsats till denna skamfläck i svenskt näringsliv har LM Ericsson en mycket bra företagsledning. De drog i alla fall konsekvenserna av bestickningsanklagelserna. Att de anger falska skäl är fullt förståeligt och ursäktat.

Vad skall ett företag göra i en bransch eller omgivning som är extremt kriminell? Skall de avstå från affärer och låta andra "seriösa" länder, som USA t.ex., kamma hem dealen, eller skall de anpassa sig till rådande marknadsläge?

White TV tycker att Ericsson i motsats till Lundin faktiskt gjorde helt rätt. Irak och Vitryssland är mindre kriminella stater än USA, dock inte Kongo eller Sudan. Men USA har en obefogad och odemokratisk stor makt i världen, som Ericsson inte är ansvarigt för. Lagstiftningen borde ändras för sådana fall, då företagen inte har en chans på den internationella marknaden utan mutor. Detta gäller i synnerhet för vapenbranschen.

I dagsläge är det så att vissa nyckelpersoner inom företagen måste offras för att kunna överleva i branschen. Det är väl därför Vestberg fick så hög bonus, vilket ju styrelsen ansvarar för och inte han. Då är det ärligare att det officiellt erkänns att USA och vapenmarknaden eller andra aktörer är ruttna och så länge inte FN och andra mäktiga organisationer i världen gör någonting emot det, skall företagen ha rätt att besticka korrupta makthavare, som t.ex. diktatorer eller makarna Clinton. Hade de inte gjort det hade andra företag gjort affären och där hade ingen hemmakritik avslöjat dem.

Varför skall lilla Sverige lida när de stora drakarna spelar ett kriminellt spel? Dags att anpassa lagstiftningen om mutor till rådande läget i världen!

White TV:s publikation kommer inte skada Ericsson, då kanalen enbart har ca. 10 000 individuella besökare per dag, med ca. 1,5 miljoner sidvisningar i månaden. Ca. 80% av besöket kommer från Sverige, ca. 8 % från USA och ca. 7% från Tyskland.

Filmen Clinton Cash kan ses under det här innslaget på White TV:

Clinton misstänks tagit mutor från Lukas Lundin (100 milj $) och LM Ericsson;

 

You must be logged in to comment.