ECB:s stödköp av statsobligationer är bra, men inte lösningen

Friday, 07 September 2012 20:31

Igår rapporterade alla media pliktskyldigast att ECB, Euroländernas centralbank, nu skall köpa så mycket statsobligationer från stater inom EU som de behagar, Outright Monetary Transactions (OMT). Dessa kvalitetsmedia förteg dock, att detta strider mot art. 123 i Lissabonfördraget, EU:s viktigaste regelverk. Och det är inte första gången att man hoppar över denna obekväma regel. Även detta visar att ECB är en viktig milstolpe till finansdikaturen Europa. Därför är chefen för ECB, italienaren Mario Draghi, lämpligt nog en jävig kille från Goldman Sachs bankhuset, han var deras vice vd för hela Europa. En diktator bryr sig inte om lagar. ESM är ett annat verktyg för finansdiktaturen. Tack Göran Person, att du räddade Sverige ifrån detta elände!

Tack Göran Persson, att vi slapp Euro-diktaturen

Men om vi bortser från det så medför ECB:s nya lagbrott praktiska förbättringar av läget i Euroland, vilket medförde ett glädjeskutt på marknaden. Tyskland har fel i sin kritik, då ECB kan "trycka" hur mycket pengar som helst, utan att det belastar Tyskland nämnvärd. Tvärtom, även Tyskland lär få en viss fördel av ränteintäkterna som nu strömmar till ECB och inte de privata banker, som också hade blåst upp penningmängden till inflation.

Vårt perversa finanssystem är ju, som tidigare rapporterat, ett kriminellt pyramidspel, därför att pengar enbart föds som lån. Detta innebär med matematisk nödvändighet, att penningmängden för räntorna fattas, den skapades aldrig. Då pengar enbart föds som lån, måste nya lån tas, för att komma åt penningmängden för räntorna. Systemet tvingar alltså till ny skuldsättning hela tiden, om och om igen, tills den måste kollapsa.

"Avsikten är att lugna marknaderna och få ner de höga räntorna med risk för en ond cirkel." citerar SvD. Men det är ren nonsens. Vi är redan inne i den onda cirkeln genom att vi har vårt finanssystem.

Men inte nog med det. Då toppen av pyramidspelet, några få bankoligarker, har makten bakom kulisserna, typ Goldman Sachs, så har dessa giriga herrar fjärrstyrd våra politiker så, att de skuldsätter sina stater hos privata banker, bl.a. med hjälp av s.k. statsobligationer, vilka är lån som en stat tar, för det mesta hos privata banker. För dem är det en fin affär, då de kan tjäna räntor på pengar som de själva "tryckte" och dessutom går en stat inte så fort i konkurs.

I ett mera sunt system borde det dock vara så, att staten lånar hos statliga banker, så att ränteintäkterna kommer allmänheten tillgodo (om man nu bortser från den optimala situationen, att staten borde ge pengar till samhället genom en engångsbetalning utan återbetalningskrav och räntor).

Så ECB har gjort ett steg i den riktiga riktningen, nämligen att stater skall låna hos statsegna banker, och inte privata. ECB har tagit steget att erbjuda köp av de mest krisande medlemsländernas statsobligationer, då marknaden kräver obehagligt höga räntor från slarvländer som Grekland, Spanien, Italien etc. Så girigheten hos de privata banksters baxar systemet till en liten förbättring. Att ECB i dagsläge enbart vill hjälpa de svaga länderna, är naturligtvis orättvist.

Det nya knepet från ECB kommer dock inte att rädda systemet i längden, då den i systemet inbyggda inflationen kommer att spränga hela lurendrejeriet. Men det ger visst andrum, då ECB inte tar marknadsmässiga räntor.

"Pengarna som pumpas ut i systemet ska steriliseras, det vill säga hämtas tillbaka på annat håll för att undvika inflationsförväntningar." menar ECB-chefen. Detta är ren lögn. Han vet naturligtvis att varje Cent behövs för räntebetalningarna, då penningmängden för räntorna fattas.

Med ett lagligt och ärligt finanssystem, som den Vita Skolan i Nationalekonomi förespråkar, hade vi inte haft dagens finanskris.

 

You must be logged in to comment.