TV3 Efterlyst en gång utan poliser: M/S Estonia

Sunday, 04 March 2012 20:05

Under juli 1996 fick jag huvudansvaret för den skadeståndsprocess, som hade inletts för att utkräva ansvar för M/S Estonias förlisning, där ca. 852 offer på ett förskräckligt sätt hade omkommit (aldrig förr i modern tid, hade så många svenskar mist livet på samma gång). När rättsprocessen om Estonia inleddes i Paris, rapporterade svenska massmedia till att börja med sakligt och på ett näst intill överdrivet sätt, om varje detalj i förhandlingarna. Jag fick därför ett oväntat positivt intryck av svenska massmedia, men när de första alarmerande indicierna dök upp hösten 1996, att katastrofen inte var en 'vanlig' olycka, utan ett attentat, blev svenska massmedia mycket motvilliga att belysa också denna aspekt, av den största civila färjekatastrofen i Europa sedan andra världskriget (Sovjet sänkte den försvarslösa tyska flyktingbåten Wilhelm Gustloff 1945).

För att uppmärksamma svenska media om fallet, rekommenderade flera goda vänner att jag skulle kontakta Jan Guillou och Leif GW Persson. Jag har redan berättat i ett tidigare inlägg, att mina förfrågningar till dem möttes av 'kalla handen'. Jag började då att ringa runt till alla viktiga svenska redaktioner, inom både tryckta media och radio/TV. Endast en redaktion nappade: TV3:s program 'Efterlyst'. Dess redaktör Andreas Rocksén hade också modet, att påbörja en egen utredning avseende misstankarna, om att Estonia medvetet sänkts. Jag blev överlycklig.

Ett problem ang. TV3:s 'Efterlyst', var att programmet sändes med poliser medverkande i studion. Saken var den att vi hade kommit på, att den svenska polisen blockerade en objektiv utredning om Estoniakatastrofen, och dessutom var polisen djupt insyltat i märkliga försvinnanden av många räddade besättningsmedlemmar, inkl. reservkaptenen Arvo Piht. Jutta Rabe hade listat ut, att flera av de poliser som misstänktes i anknytning till det s.k. polisspåret i Palmemordet, också medverkade i en framgångsrik mörkläggning av Estonia-massmordet. Det finns tyvärr många kusliga samband mellan M/S Estonia och Palmemordet (en som skriver om detta är Anders Jallai).

Efter att jag satt in Rocksén i många av de konstigheter, som rimmade illa med den officiella förklaringen, om att vatten på bildäck skulle ha sänkt Estlands stolthet, så förklarade jag problematiken ang. medverkande poliser för honom och bad att han skulle köra sändningen utan poliser i studion, vilket annars var standard. Andreas avfärdade först mina argument mot den svenska polisen, med att jag var för konspiratoriskt lagd. Men efter några dagar kontaktade han mig och viskade, att de hade hört sig för inom polisen och fått mina farhågor bekräftade. Det blev därför som jag ville och för första, och sannolikt också sista gången, i det anrika 'Efterlysts' historia, så kördes programmet utan polisen i studion. I stället satt anhöriga, min sekreterare Sara och jag i studion och tog emot tips. En mängd tips strömmade in, men tyvärr blev de stulna för mig under ett inbrott i mitt arkiv för några år sedan. Många viktiga Estonia-dokument försvann vid detta tillfälle ... Jutta Rabe drabbades av liknande inbrott i Potsdam/Berlin.

 

En kopia av det viktigaste tipset, som Sara hade skrivit ut för oss, hittade jag dock på nätet. Undrar hur det hamnade där:

Tipset ovan om sänkning av en rysk U-båt, anser jag vara det viktigaste av alla de tips som strömmade in. Tipslämnaren Holmén och jag stämde kort efter sändningen träff, men ca. en timme innan mötet lämnade han, efter div. kryptiska förklaringar, återbud. Jag och Sara fick intrycket att allvarliga hot riktats mot honom. Senare medgav han att två ester, strax före det inplanerade mötet, hade besökt honom och hotat honom till livet.

Jag förväntade mig att polisen eller Estonia-åklagaren Tomas Lindstrand, skulle höra av sig till Efterlyst-redaktionen, eller till mig för att ta del av inkomna tips. Men icke sade Nicke. Det enda de gjorde, var att efter alla konstens regler mörklägga fallet. Var det därför Tomas Lindstrand gjorde en så lysande karriär?

Sedan, framförallt efter våra bombfynd på det sjunkna fartyget under 1998/99, blev jag alltmer svartlistat av svenska media. En kampanj startade, som först gick ut på att förolämpa och smutskasta mig, för att sedan övergå till nedtystande av allt som hade med mig och Estonia att göra. Denna kampanj som fortfarande pågår, drivs så hårt, att även dagens mediainslag om M/S Estonia, förtiger att Estonia-processen i Paris fortfarande pågår. På så sätt undviker man att behöva hänvisa till mig ... Detta är en av anledningarna till varför jag nu själv påtagit mig rollen som journalist.

Tack vare Vaken.se kan ni nu se Efterlyst från den 15 maj 1997 här. Kort efter denna sändning kom plötsligt Leif GW Persson till Efterlyst och fallet Estonia sänktes lika kvickt som själva färjan.

Här hämtas min bok M/S Estonia Sänktes gratis:

http://pdfcast.org/pdf/m-s-estonia-s-nktes

http://www.scribd.com/doc/81348957/Henning-Witte-MS-Estonia-Sanktes

Se även på White TV: Hela Sverige ljuger om Estoniakatastrofen;

Estonias stora hemliga hål;

Estonias Bomber;

Chalmers Estonia-ljuger för hela världen; svensk vetenskap en hora;

Upprop till måndagsmöten runtom i Sverige!;

 

You must be logged in to comment.