EU:s bail-in/bankräddning en bluff

Friday, 28 June 2013 19:10

Igår, den 27 juni 2013, enades EU:s finansministrar om nya regler för att rädda stora banker. I motsats till praxis som använts hittills, skall skattebetalarna luggas litet senare via ESM. Först skall bankägarna och borgenärer (som håller bankobligationer) bes till kassan. Sedan skall de som har mer än 100 000 EUR på sitt konto rånas på 8% (bail-in), en "logisk" konsekvens av insättningsgarantin på 100 000 EUR. Att Cypern var en försökskanin för denna lösning hade White TV redan varnat för.  Först efter dessa tre räddningsnivåer skall skattebetalaren tvingas undsätta bankerna (bail-out). OBS! Detta gäller även för Sverige, trots att Sverige inte är med i Euron, EMU. Ellen Hodgson Brown kallar den nya trenden för

Bail-out Is Out, Bail-in Is In

Att skattebetalarna skall avlastas genom att komma sist och inte först när det gäller att rädda en stor bank låter ju fint. Dock har bankstermarionetter som Sveriges finansminister Borg och fransmannen Pierre Moscovici mjukat upp regelverket till fördel för bankerna. "Men finansminister Anders Borg var inte nöjd med att uppgörelsen begränsar Sveriges möjlighet att tillföra statligt kapital i ett tidigt skede då en bank dabbas av en kris." rapporterar DI. Borg vill alltså ha kvar den gamla lösningen, att skattebetalaren luggas, moral hazard, heter det. Bankerna kan behålla sina vinster och bonusar och skattebetalaren betalar om spekulationen misslyckas. Vinsterna privatiseras och förlusterna socialiseras, heter det lugnande. Vad annars kan man förvänta sig av en skattediktatur som Sverige.

I praktiken har de ansvarslösa som Borg & Co och deras uppdragsgivare (i Sverige familjen Wallenberg) lyckats smyga in undantagsregler för den nationen, i vilken den krisdrabbade banken har sitt sätte. På så sätt blir det ingen väsentlig förändring för stor-bankernas privilegium att spekulera på skattebetalarnas bekostnad: "Exclusions

Certain types of liabilities would be permanently excluded from bail-in:
covered deposits;
secured liabilities including covered bonds;
liabilities to employees of failing institutions, such as fixed salary
and pension
benefits;
commercial claims relating to goods and services critical for the dail
y functioning
of the institution;
liabilities arising from a participation in payment systems whi
ch have a remaining
maturity of less than seven days;
inter-bank liabilities with an original maturity of less than seven days
.
National resolution authorities would also have the power to exclude, or partially exclude,
liabilities on a discretionary basis for the following reasons:
1) if they cannot be bailed in within a reasonable time;
2) to ensure continuity of critical functions;
3) to avoid contagion;
4) to avoid value destruction that would raise losses borne by other creditors."
Källa, Banksters robbing sheeple

En tidig varning till de stora drakarna som i Cypern är garanterat med dessa luddiga regler. Då kan de snabbt ta bort sina pengar från banken innan småfolket måste blöda. Detta borde alla göra redan nu och köpa fysiskt guld och silver istället. Låt er inte skrämmas av de manipulerade priserna där just nu.

Dessutom skall regelverket efter EU-parlamentets input först bli giltigt år 2018. Krisande banker står dock redan idag och köar. Enligt Goldman Sachs vacklar de franska bankerna Crédit Agricole och Natixis samt Deutsche Bank och schweiziska Credit Suisse redan nu över kollapsens avgrund. Då blir det EMS, skattebetalaren, som måste rycka in, i vanlig ordning.

För små banker gäller dessa fina regler inte. Dem bryr man sig inte om. Ingen skada skett, om de försvinner menar EU och dess uppdragsgivare, de stora bankerna. Det vore dock bra, om man skulle låta de stora bankerna också gå i konkurs. Ingen skada skett. Riksbanken kunde lätt ta över och förse landet med pengar och lån. Riksbanken har ju redan många filialer landet runt. Då skulle vi bli av med konspirationen mot kontanterna också. Skriv på Kristoffer Hells upprop här för att rädda kontanterna, som nästan 4 000 andra också har gjort.

Så de nya bankräddningsreglerna är i praktiken en bluff.

Problemet är att man inte äger de pengar man har på banken. Den bedrägliga konstruktionen är den, att man anses ha lånat sina pengar till banken, när man har dem på kontot där. I en sund ekonomi skall insättaren äga sina pengar och de skall vara utanför bankens balansräkning och på deras klientmedelskonto, som helt är skyddat mot konkurs. Bankerna skall ha en kapitaltäckning på 100 % och icke 7,5 % (Basel III), som det är i de bästa av fallen idag. Se närmare Henning Wittes bankreform, Den Vita Skolan i Nationalekonomi.

 

 

You must be logged in to comment.