Deutsche Bank kunder kom inte åt sina pengar under helgen

2016-10-03 11:26

källa; pleite betyder pank på tyska

I Tyskland är Handelsblatt vad Dagens Industri (DI) är i Sverige. Handelsblatt rapporterade igår att kunder hade klagat över att de inte kom åt sina pengar, varken i bankomaten eller kort. Problemet kunde dock lösas ganska snabbt, så att enbart ett mindre antal kunder drabbades. Deutsche Bank har under den senaste tiden haft mycket elektroniskt strul.

För en och en halv veckor sedan fanns det timtals fördröjningar i online-banking och i juni var det många kunder som inte fick tillgång till sina pengar.

Bankerna ljuger ofta om sina likviditetsproblem och skyller då på elektroniska problem. Kruxet är, att de inte kan göra kontanter själva, bara digitala pengar. Kontanter är i Sverige bara ca. 4 % och i Euroland ca. 20%. Privatbankerna måste då låna kontanter från centralbanken och detta vållar allt fler bekymmer då de har problem med sitt eget kapital.

Helgens strul med åtkomst till pengar är ytterligare ett alarmtecken, att Deutsche Bank kan kollapsa när som helst. Varför skriver DI inget om det? Politiker och journalister vill gärna spela ner denna risk för att undvika masspanik och uttagsanstormning.

Se även på WTV:

Stänger den tyska regeringen samtliga banker nästa vecka? Börjar då finanskris del 2?

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.