Även Valutamarknaden är manipulerad

2013-06-20 19:41

"Efter den brittiska Libor-skandalen inom räntor, pekas valutamarknaden ut som både riggad och oreglerad.

Flera aktörer på marknaden uppger att manipulation av växelkurser hör till vardagen.

Manipulationen gäller något som kallas WM/Reuters-kursen. Det är en standardiserad växelkurs som bland annat används av förvaltare för att sätta rätt pris på fondmarknaden.

Kurserna sätts under ett 60 sekunder långt fönster varje timme, och genom att genomföra stora affärer under denna tidsperiod går det att manipulera valutakurser, särskilt i mindre handlade valutor. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är det dessutom vanligt att aktörer gör affärer för egen räkning innan de tar itu med sina kunders order, eftersom dessa kan få marknadspåverkande effekter.

"Valutamarknaden är rena vilda västern", säger James Mc Geehan till nyhetsbyrån.

Han leder det amerikanska bolaget FX Transparency, som ger rådgivning vid valutaaffärer. Det stående rådet är att vara försiktig.

Den brittiska övervakningsmyndigheten FCA uppges nu utreda valutamarknaden. Samma myndighet har under det senaste året dömt ut över 15 miljarder kronor i böter till olika banker som manipulerat brittiska interbanksräntor.

"Spotmarknaden för valutor är dock till stor del oreglerad, vilket gör risken för åtal på grund av manipulation av marknaden mindre sannolik", skriver Bloomberg.

Bland de största spelarna på valutamarknaden finns Deutsche Bank, Citigroup, Barclays och schweiziska UBS." rapporterar DI den 12 juni 2013. SVD har också ett bra inslag om detta.

Källa

Singapors centralbank har nyligen straffat 20 banker för att ha riggat valutapriserna. 133 traders i Forex-marknaden ertappades. Deutsche Bank var naturligtvis också med.

Att guld och silverpriset ständigt riggas har White TV redan tidigare uppmärksammat. Konstigt att gammelmedia inte tar upp detta också. Då ädelmetallerna är ett hot mot dagens pyramidspel som bankerna bedriver, marginaliseras informationen om guld och silver. Det är storbankerna som indirekt styr media.

Facit: alla viktiga marknader manipuleras av storbankerna!

Åtgärd: Stater skall sätta priserna på alla viktiga marknader genom en transparent specialmyndighet med säte i Ryssland, efter ett folkrättsligt G20 avtal. Ryssland har visat sig vara en mäktig motvikt mot Rothschild maffian.

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.