Greklands Papandreous finansskandal

Wednesday, 01 June 2011 14:32

Panos Kammenos, ledamot av det grekiska parlamentet, och George Karatzaferis anklagar den grekiske permierministern George Papandreou att han vållat Grekland en extrem stor skada genom att under december 2009 sälja en försäkring mot Greklands sämre ekonomi (Credit Default Swap = CDS) som hade köpts av den grekiska statsägda banken Hellenic Postbank i augusti samma år. Tanken var att den grekiska staten skulle få ut stora pengar ifall ekonomin skulle fortsätta att falla. Papandreou sålde dock CDS försäkringen till ett privat företag, Informed Judgement (IJ) Partners i Genf/Schweiz, för 1,3 miljarder EUR vilket gav en vinst på ca. 35 miljoner EUR till Hellenic Postbank, dvs den grekiska staten.

IJ Partners vicepresident är Jose-Maria Figueres, som är mycket nära vän till Andreas Papandreou, bror till Greklands premierminister. Miranda Xafa är också med och styr bolaget. Hon var nyckelpersonen i Greklands förhandlingar med IMF:s Dominique Strauss-Kahn (som nu sitter häktad för våldtäcktsanklagelser i New York) som ledde till Greklands räddningspaket på 110 miljarder EUR, där Sverige också bidragit med skattepengar.

Värdet av försäkringen har idag stigit till ca. 23 miljarder EUR, pengar som den grekiske staten är i skriande behov av. Risken är stor att den svenska skattebetalaren mjölkas en gång till i nästa räddningspaket för Grekland. Extra lömsk är att det var inte känd för allmänheten ännu under december 2009 när försäkringen såldes att Grekland hade så extremt desolata statsfinanser, vilket direkt hade ökat värdet på de sålda CDS. Den bomben släptes först kort efter att affären var i land.

Grekland är nu på kanten till en revolution eller militärkupp. Se bilden nedan vad demonstranterna i Grekland kräver för Papandreou:

För dem som kan grekiska infogas parlamentstalet från Panos Kammenos:

 

 

You must be logged in to comment.