Efter 23 år slår vågorna högre och högre bakom M/S Estonia-kulisserna

2017-09-28 19:31

Estonia-minneslund undangömd i Stockholm bakom Vasamuseet

Inslaget censurerad med felaktigt felmeddelande! Gå in på Whitetv och sök. - Efter 23 år av Estonia-mörkläggning blir det plötsligt vågor bakom M/S Estonia-kulisserna. Vi lever i en tid där allt fler begravda sanningar tränger upp till ytan.

Så många Estonia-inslag har det aldrig varit runt en vanlig Estonia-årsdag, som är den 28 september, då färjan sänktes denna natt 1994. Alla minns vad de gjorde när de fick den fruktansvärda nyheten att den estnisk flaggade bil- och passagerarfärjan M/S Estonia hade sjunkit mitt ute på Östersjön. Estlands stolthet, Estonia heter Estland på engelska.

Naturligtvis var det mycket fokus på 10-årsdaen och 20-årsdagen, men de andra årsdagarna brukar det vara kusligt lugnt. Ibland var det bara skeppsbyggnadsingenjören Anders Björkman och jag, Henning Witte, en gång ombud för nästan 1 000 Estonia-anhöriga och överlevande, som höll flaggan uppe med ett inslag på White TV. Ett av skälen varför jag startade White TV 2010/11 var att bekämpa Estonia-mörkläggningen!

Förra året, 2016, kom jag med en rapport om min Estonia-rättegång för 944 käranden i en domstol i Paris/Nanterre, mot tyska Meyervarvet, franska Bureau Veritas och svenska Sjöfartsverket. Processen sjösatte jag då för 20 år sedan och inget väsentligt har hänt sedan dess. Även där den totala mörkläggningen. Till 20-årsdagen av Estonias förlisning 2014 teg samtliga gammelmedia ihjäl rättegången, trots att denna var det enda som fortfarande var aktuell efter 20 år. Skälet var att journalisterna då hade varit tvungna att kontakta mig, den ende som har kunskapen där. Men jag blev ju effektivt svartlistat i Sverige sedan jag dristade mig 1999 att publicera bilder på de odetonerade bomberna på Estonias vrak, som för övrigt var orsaken till att Carl Bildt flydde politiken hals över huvud i augusti 1999.

Idag efter 21 år är det likadant, Estonia-processen pågår fortfarande men inte en enda förhandlingsdag om frågan vem som är ansvarig för Estonias förlisning, ingen dom heller. Bara juridiska dumheter. I Frankrike har etablissemanget lika mycket kontroll på sina domare som i Sverige, där domstolarna för länge sedan slutat att skipa rättvisa, vilket blir särskilt tydligt i upprörande milda domar mot kriminella invandrare, om det blir en dom vill säga ....

Rent av sensationellt var det idag att statsminister Stefan Löfven deltog i en Estonia-minnesceremoni vid det vackra minnesmonumentet Bruten linje i Tallinn. Det var modigt av honom. Han går kanske i Göran Perssons spår, som också ville att sanningen om Estonia-katastrofen kommer upp till ytan:

"För 23 år sedan förliste Estonia på Östersjön och 852 människor miste livet. På årsdagen av katastrofen deltog Sveriges statsminister Stefan Löfven i en ceremoni vid minnesmonumentet Bruten linje i Tallinn. Tillsammans med Estlands premiärminister Jüri Ratas och Finlands statsminister Juha Sipilä lade Löfven ner blommor vid monumentet.   ......

På natten den 28 september 1994 sjönk fartyget på väg mellan Tallinn och Stockholm.

Under ceremonin fastnade statsministerns blick vid ett namn på en av de omkomna som han själv kände, en person som jobbade fackligt på Ericsson.

– Det här är starkt och viktigt för våra tre länder, säger han om att uppmärksamma årsdagen." rapporterade TT i kväll. Då står det i alla landsortstidningar också. Mycket bra!

Men även andra tog sig tid att läsa och skriva:

- vaken.se visade igen min film Estonias stora hemliga hål;

- Kenneth Rasmussen aktualiserade sin blogg http://estonia.kajen.com/

- Tomas Brandberg på Samtiden skrev Varför sjönk Estonia?

- Fria Sidor seglade med M/S Estonia – Svenska statens haveri – sanningen har kommit ikapp

- SVT med Har kontaktat estniska regeringen om Estonia: SEA, Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga, har skrivit brev till den estniska regeringen och kräver att olycksorsaken utreds igen

- Expressen: Stefan Löfven hedrade Estoniakatastrofens offer

- Anders Björkman kom med Välkommen 2017 till min startwebbsida om Estoniaolyckan

- jag publicerade till nymånen september 2017 :

20 år sedan TV 3 Efterlyst tog upp Estoniafallet utan poliser i studion

inslaget är dock bortcensurerat hos Firefox/Google, som vanligt när informationen svider i skinnet på de mörka makthavarna:

- och inte minst Johan Ridderstolpe, min f.d. tekniske rådgivare, som kom ut med en mycket fin diktsamling om Estonias förlisning, här några smakprov:

VISIR:

Visir
Visir är något som skyddar
mot krafter, vågor, slag.
Visir är något som tryggar
ett fartyg på dess trad.
Visir blev något som skyddar
ett fartyg i sin grav.
Visir blev statens vapen mot
mot folket och dess krav.


Vik   Viktigt
Foton och kamera i livbåt nr 9,
väl hade han gömt bevisen.
Kamera och bilder togs omhand,
sen
plötsligt bilderna försvann.
Själv dog han där i havet,
vad han såg nu ingen vet.
Väl gömda filmer och ett märkligt försvinnande,
talar om för dig och mig att det han såg
inte skulle ses

Den andra filmen nedan är från Jutta Rabes sista dykning augusti 2001 (utan den amerikanska grindvakten Greg Bemis) med hjälp av en modig polsk dykare. Den visar explosionsskadorna vid Estonias för och hur bra filmkvalitet man kan få, om man vill. Det material som haverikommissionen JAIC publicerade hade med flit extremt dålig kvalitet.

Det är viktigt med en sanningskommission för Palmemordet och Estoniamassmordet!


Ryssarnas dokumentärfilmer om Estonia är mycket ärligare än de svenska. I den första ryska filmen nedan kommer ett vittne, Aivar Kaur, läkare på Diana II, till tals som såg den andre kaptenen Arvo Piht EFTER Estonias förlisning (från min 29:49 i den andra filmen). Officiellt anses han ha omkommit på Estonia. Läkaren Kaur uppger i den ryska TV-studion att de var fyra stycken som kände igen sin gamle kapten Arvo Piht direkt!

Varför har de svenska rysslandkorrespondenterna tjuvhållit på denna mycket avslöjande information?

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.