20 år sedan TV 3 Efterlyst tog upp Estoniafallet utan poliser i studion

2017-09-20 19:17

Om en vecka är det 23 år sedan M/S Estonia förliste på den djupaste delen i Östersjön utanför finska Utö på vägen mellan Tallinn i Estland och Stockholm. Minst 852 människor omkom och minst 137 lyckades överleva. När jag i början av juli 1996 fick uppdraget av den största och enda internationella anhörigföreningen DIS att sjösätta den stora ansvarsprocessen om Estonias förlisning mot det svenska Sjöfartsverket, det tyska Meyer-varvet och det franska klassningssällskapet Bureau Veritas i Paris, trodde jag fortfarande på de lögn som svensk media, likriktat som nordkoreanska duracellkaniner, hade indoktrinerat oss med, att bogvisiret hade ramlat av, slitit med sig bogrampen/stävporten så att den öppnades helt och vatten hade kunnat forsa in på bildäck som sänkte färjan inom loppet på 45 min efter första slagsidan till styrbord.

Detta händelseförlopp strider mot fysikens lagar. Vatten på bildäck gör att en sådan färja slår runt och sedan flyter upp och ner på luften, som är innesluten under bildäck. Att Estonia försvann från vattenytan inom 45 minuter tvingar till antagandet att hon slagit läck under bildäck. Se mitt reportage om det stora hemliga hålet på M/S Estonia på styrbord här.

Först under hösten 1996 och därefter kom jag i kontakt med så många trovärdiga människor och fakta att jag fick lära mig att M/S Estonia sänktes. Jag kontaktade då samtliga riksdagsledamöter och media i Sverige för att slå larm. Ingen svarade. Den enda politikern som återkom, t.o.m. skriftligen, var Gudrun Schyman (då V). Hon upplyste om att det fanns en tyst överenskommelse bland alla riksdagsledamöter att inte slå politiska mynt av Estonia-frågan.

Bland media var det enbart TV 3 Efterlyst som hörde av sig. De var de enda som vågade att ta upp alla de märkligheter som vi hade stött på. Jag varnade dem att ta med polisen in i studion att ta emot tips. Vi hade listat ut att de poliser som redan effektivt hade mörklagt Palmemordet också hade samma uppgift för Estonia-massmordet. Efterlyst redaktören Andreas Rocksén invände att jag skulle vara för konspiratoriskt lagd och avstyrde mitt råd att köra sändningen utan polisen.

Men efter några dagar kontaktade han mig och viskade, att TV 3 hade hört sig för inom polisen och fått mina farhågor bekräftade. Det blev därför som jag ville och för första, och sannolikt också sista gången, i det anrika Efterlysts historia, så kördes programmet utan polisen i studion. I stället satt anhöriga, min sekreterare Sara och jag i studion och tog emot tips. En mängd sådana strömmade in, men tyvärr blev de stulna för mig under ett inbrott i mitt arkiv för några år sedan. Många viktiga Estonia-dokument försvann vid detta tillfälle ......

Jag hade också kontaktat Jan Guillou och Leif GW Persson vid flera tillfällen. På den tiden bodde de nära varandra. Men även dessa "hjältar"  hörde aldrig av sig och bidrog till mörkläggningen av Estonia-massmordet. TV 3 inslaget nedan sändes i maj 1997 för 20 år sedan. Därefter kickades sidekicken Brynolf Wendt och grindvakten Leif GW kom in till Efterlyst istället. Sedan dess har de aldrig tagit upp Estonia-frågan något mer.

Den första filmen visades en gång tidigare på WTV, men inte de andra.

TV3 Efterlyst en gång utan poliser: M/S Estonia; inslaget är blockerat på Google med ett lögnaktigt 404-felmeddelande:

Det är ingen slump att inslaget publiceras idag under nymånen.

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.