Estonia-panikmöte av Sveriges, Finlands och Estlands statsministrar om hålet i nya Estoniafilmen update

Thursday, 24 September 2020 09:26

källa: Stefan Löfven tog emot Estlands premiärminister

Jürl Lina uppgav alldeles nyss för WTV att den estniska regeringschefen Ratas flög i smyg med privatflygplan till Helsingfors för att möta Finlands statsministrer och sedan Sveriges Stefan Löfven. De ska i panik och hemlighet vidta mörkläggningsåtgärder för Estonia-hanteringen, när den nya filmen på måndag avslöjar det stora hålet i Estonias vrak. Uppgifterna att Löfven flög var ett missförstånd. Han flög inte.

Det råder egentligen flygförbud för privatflygplan men det hävdes för mörkläggningsmötet.

Mötet i Helsingfors var redan i tisdags den 22 september 2020.

Jüri Lina refererar till estnisk media:

https://epl.delfi.ee/uudised/varske-dokfilm-estonia-katastroofist-sundis-juri-ratase-kiirkohtumisele-soome-ja-rootsi-riigipeadega-kas-toesti-on-oodata-labimurdelist-paljastust?id=91140765

 

Här kommer Jüri Linas dagsfärska översättning. Stort TACK Jüri:

"Premiärministerns och utrikesministerns oväntade resa till Finland och Sverige ägde rum i tisdags. Man dolde inte denna resa, uppgav premiärministern själv på sociala medier i tisdags, och sade att han diskuterade med sin finska kollega Sanna Marin gränsöverskridande rörelser och relationerna mellan våra länder. ”Genom att skydda människors hälsa måste vi se till att vi kan fortsätta att arbeta för båda nationers välbefinnande. Vi talade också om Europeiska rådets möte på fredag,” berättade Ratas och tillade att han nu reser till Sverige.

Även efter mötet med sin svenska kollega Stefan Löfven skrev premiärministern. "Vi var fokuserade på samarbete mellan våra länder. Om fyra månader blir det hundra år för upprättandet av de diplomatiska förbindelserna mellan Estland och Sverige. Ett sätt att ytterligare stärka vårt samarbete är genom digitalisering och gränsöverskridande informationsutbyte. Hur man sätter fart på kommunikationen mellan våra människor och företag, kan vi se hur vårt samarbete med Finland flyter på. Vi diskuterade också klimatfrågor och situationen i Vitryssland, ” skrev Ratas.

Men bara en liten krets vet att egentligen behövde man plötsligt träffa varandra på denna nivå av den anledning ­ att en dokumentärfilm om Estonia-katastrofen kommer att visas. Enligt Eesti Päevaleht diskuterade premiärministrarna och utrikesministrarna i de tre länderna detta ämne. Detta bekräftas inte av parterna, men motbevisas inte heller. "Det finns inget att säga om det just nu," sade utrikesminister Urmas Reinsalu i sin kommentar.

Samma information nådde TV3 som ställde premiärminister Ratas fråga om det var Estonias gravfrid man diskuterade. Ratas höll fast vid sina uttalanden och påstod: "Vi diskuterade verkligen de bilaterala förbindelserna mellan de båda länderna, vilka är viktiga för oss."

 

Efter en specifik fråga om gravfriden - vad är Estlands ståndpunkt och vad var Sveriges ståndpunkt - svarade Ratas: ”Om man kommenterar dessa frågor i dag, kommer vi verkligen att respektera det som man enades om år 1995 genom att följa den. /.../ Jag kommenterar verkligen inte dessa frågor, men jag säger än en gång att om din fråga handlar om att öppna detta avtal på något sätt, så är svaret nej, vi vill inte ändra eller öppna detta avtal."

I så fall uppstår frågan vad visar man i denna film, som har gjort premiärministrarna i de tre länderna så oroliga att de ordnade dessa oväntade möten, och hänvisade till "diskussionen om de bilaterala relationerna". Enligt Eesti Päevaleht har Ratas och Reinsalu inte sett filmen, men det finns människor i Estland som har sett sekvenser av dykningen vid vraket och de kommenterar vad som visades i filmen.

En person som kände till mötena hävdade att objektivt sett inte fanns något nytt i filmen, men det sätt hur filmskaparna försöker lyfta fram enskilda fragment kan i slutändan ”medföra någon form av besvär”. Frågan är: hittade filmmakarna nya bevis under sin dykning?

Den 28 september för 26 år sedan inträffade Estonia-katastrofen, Och i samband med det visas i de nordiska länderna en ny dokumentärserie i fem delar, “ESTONIA: Fyndet som förändrar allt”. Enligt regissören Henrik Evertsson utlovar serien som producerades av svenska produktionsföretaget Monster, nya svar om vad som egentligen hände med Estonia och hitta svar på frågor som skulle främja sjösäkerheten.

Enligt Evertsson bygger den nya serien på ett starkt reporterarbete. Personer som har en direkt koppling till Estonia-katastrofen intervjuas. Flera av dem har aldrig berättat sina historier offentligt.

Regissören Henrik Evertsson som lovade att ge en intervju om filmen till Eesti Päevaleht, vägrade oväntat göra så efter att premiärministrarnas möte offentliggjordes. Evertsson motiverade beslutet med en oväntad tidsbrist och vidarebefordrade alla frågor till PR-chefen vid den norska Discovery Channel.

Förutom intervjuerna innehåller serien nya bilder som filmats i fjol vid Estonias vrak. Evertsson är en av två medborgare som åtalades i Sverige under sommaren för brott mot gravfriden angående färjan Estonia. Båda männen tillhörde ett filmteam som producerade denna dokumentärserie om Estonia. I september 2019 seglade Evertsson och en annan medlem i teamet med ett tyskflaggat fartyg till Estonias katarstrofplats. Där sänktes en undervattensrobot mot vraket som hade legat på havsbotten i 25 år och som filmades och fotograferades. Enligt svensk lag är detta ett gravfridsbrott.


Eesti Ekspress skrev förra veckan att enligt produktionsbolagets förklaringar övervägde man tillsammans med Discovery Norway dykningen både ur etisk och juridisk synvinkel. Slutligen drogs slutsatsen att användningen av en undervattensrobot var oundviklig och journalistiskt motiverad, eftersom det var det enda sättet att avgöra om de officiella orsakerna till färjekatastrofen var trovärdiga eller om det fanns fakta som för allmänheten var okända.
Estonia-serien visas från och med den 28 september på Discovery Dplay i Finland, Sverige, Danmark och Norge.

Premiärminister Ratas behövde flyga ett privatplan. Kommunikationsminister Taavi Aas upphävde för detta ändamål förbudet att använda privatflygplan.
I går besökte Ratas Helsingfors och träffade sin finska kollega och reste direkt därefter till Stockholm för att möta sin svenska kollega. Utrikesminister Urmas Reinsalu var också närvarande.

Men hur kom premiärministern till Stockholm? Närmare bestämt tillbaka från Stockholm, för enligt minister Taavi Aas' order är Sverige så koronafarligt att direktflyg inte är tillåtna dit?

Lösningen var enkel. Ratas och Reinsalu beställde en privatflygning.

Minister Aas undertecknade i måndags i all tysthet en ändring, som upphävde förbudet mot charterflyg. Från och med igår kunde charterflygningar företas, eftersom premiärministern behövde besöka Finland och Sverige.


On Thursday, 24 September 2020, 11:24:22 CEST, Jyri Lina < This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it > wrote:


" Slut översättning

25.9.20: Mikael Wilgert från Swebbtv har under natten till den 25 september kommit med ett bra inslag om fallet men nämner inte den första journalistiska källan White TV, som mobbas även av samtliga alternativmedia. Jag, Henning Witte, är ju betydligt djupare insatt i Estoniafallet än både Håkan Bergmark och Jüri Lina tillsammans genom min stora Estoniarättegång i Paris sedan 1996. Men Wilgert är typiskt kontrollerad opposition. Lennart Matikainen skulle aldrig ha betett sig så. De som gjorde filmen har också mobbat mig, som vanligt.
Vaken.se begår upphovsrättsbrott genom att citera från WTV utan att ange källan.

Inslaget uppdateras löpande.

Se även på WTV:

Estniska justiedepartementets expert: hålet i Estonia kräver en ny utredning, den gamla är svenska lögn;

Röjdykaren Håkan Bergmark såg bombhålet på Estonia kort efter förlisningen;

Estonias Bomber;

Estonias stora hemliga hål;

 

 

You must be logged in to comment.