Stoppa det farliga TTIP avtalet mellan EU och USA

2014-11-18 00:26

"Det har under en längre tid förts en viktig diskussion i de sociala medierna om turerna kring ett nytt (fri)-handelsavtal mellan EU och USA. Tyvärr är det ganska tyst i gammelmedia om spelet kring detta.

Avtalet går under namnet «Transatlantic Trade and Investment Partnership», förkortat TTIP. Av namnet att döma handlar det om ett ”partnerskap” och det låter ju ganska gulligt.

Beslutsprocesserna kring avtalet har dock omgärdats av stort hemlighetsmakeri, sannolikt beroende på att medborgarna inte ska förstå vad som är på väg att hända. Över 100 folkrörelser har gått samman och riktat kritik mot hemlighetsmakeriet." skriver 2000-Talets Vetenskap.

källa

En stor stötesten är skiljeklausulen i avtalet. "Den mest kontroversiella delen av TTIP handlar om ett system med skydd för företags investeringar. Det kallas ISDS, Investor-state dispute settlement. Om Sverige förbjuder en viss kemikalie i leksaker kan företaget som tillverkar leksakerna stämma den svenska staten för utebliven vinst. Detta synsätt som ser demokratiska beslut som handelshinder är kontroversiellt. Europeiska organisationer som arbetar med miljö, hälsa och fackliga rättigheter har också protesterat högljutt." skriver AB.

Min 25-åriga domstolspraxis i Sverige visar att det förekommer allt för ofta mygel i samband med skiljedomstolar. CIA och Mossad har kontroll över många skiljedomare och i motsvarande mån blir det hårresande domar, som inte kan överklagas.

"Der Spiegel anklagade Malmström för att ha prioriterat USA:s intressen framför de europeiska medborgarnas. Historien byggde på läckt e-post och passade in i en tysk tidsanda av allt starkare misstänksamhet mot USA. En del röster hävdade att uppgifterna gjorde Malmström olämplig att leda förhandlingar mellan EU och USA som handelskommissionär men nu blev dock Cecilia Malmström godkänd." meddelar AB.

Cecilia Malmström har agerat mycket oseriöst i TTIP-frågan. Hon hade strax före sitt val till EU-kommissionär givit skriftliga löften till de tyska socialdemokraterna SPD (sitter i en stor koalitionsregering med Merkels CDU), att hon skall ta bort den omstridda skiljeklausulen i TTIP, för att öka hennes chanser att bli återvald till kommissionär. Efter hennes val struntade hon dock i löftet och blåste SPD.

En nyligen publicerad studie från Global Delevopment and Environment Institute i USA, som kan laddas ner gratis här, visar att ca. 600 000 jobb hotas inom EU, ifall TTIP avtalet skrivs på av EU-kommissionen. BNP inom EU kommer att sjunka drastiskt.

Varför gör facket inga manifestationer mot TTIP i Sverige?

Här kan ni skriva på en namninsamling mot TTIP i Sverige.

TTIP inslaget i den andra filmen börjar på min 04:54.

Se även på White TV: EU-USA handelsavtalet TTIP döljs i hemlighet, enbart de positiva sidorna får publiceras;

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.