Åsiktsregistrering på DN i samarbete med Styrelsen för psykologiskt försvar

2015-11-11 16:54

Thorwald Olsson arbetade som journalist på DN 1964 till 1988. Han blev en av Sveriges mest kända sportjournalister och växlade över till allmänreporter 1979. 1985 var Thorwald Olsson vikarierande USA korrespondent för DN i Washington.

Han har under många år på sin ålders höst velat dela mig sig av olika skandaler som han har råkat ut för som DN-journalist. Det som plågade honom mest var, att det fanns hemliga mappar över nästan alla journalister inlåsta i ett kassaskåp hos DN:s chefredaktör, som innehöll besvärande saker över medarbetarna, där svagheter över dem registrerades, med andra ord en ren åsiktsregistrering för att kunna ha hållhakar på DN-journalisterna.

källapartners

Han har flera gånger vittnat inför sin familj att alla viktiga medarbetare på DN fick teckna ett hemligt avtal med Styrelsen för psykologiskt försvar. I intervjun uttrycker han sig något krystat om det. Där framgår också att Styrelsen för psykologiskt försvar hade en ständig medarbetare inne hos DN, som kontrollerade journalisterna.

Thorwald Olsson gillade inte heller att DN även höll sig en egen hus-psykiatriker, som satte press på medarbetarna med sina negativa utlåtanden, den välkände alkoholforskaren Rune Dimberg.

Thorwald Olsson blev mycket kränkt att DN-medarbetare till honom kontaktade hans fru och meddelade henne att han skulle ha varit otrogen. De ville inte att han skulle bli chef för sportredaktionen. Han blev det inte heller trots att han var den bäste.

Thorwald klagar även över att Christina Jutterström (aktiv Estoniamörkläggare) inte publicerade besvärande uppgifter om Olof Palme, som Ove Rainer hade kommit med efter att han tvingats avgå först som justitieminister och sedan som justitieråd. Kort därefter dog han alldeles för tidigt. Man blir ju misstänksam.

Intervjun är en viktig del av Sveriges idrotts- och presshistoria.

källa

Thorwalds största scoop var avslöjandet att fotbollslegenden Tord Grip 1966 köptes av AIK från Degerfors för svarta pengar.

White TV har sökt flera på DN för en kommentar, men de har som vanligt inte svarat. Man hoppas väl att White TV:s tittare är så få att det är bättre att tiga ihjäl skandalen. Men den ekvationen är fel. White TV växer kraftigt och har ca. en miljon sidvisningar varje månad och sprids flitigt på alternativa media.

En fråga till DN var bl. a. om MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gör samma sak som Psykförsvaret gjorde, att ha personal inne hos DN och kräva hemliga avtal med journalisterna.

MSB är efterföljaren till Styrelsen för psykologiskt försvar, en del av den svenska militära underrättelsetjänsten, som skapades under andra världskriget för att säkerställa att journalister inte publicerade för Sverige farliga saker. Under kriget var det berättigat, men efter kriget var det inget annat än en direkt styrning av svenska media genom den militära underrättelsetjänsten. När White TV:s Henning Witte publicerade detta år 2000 i sin välspridda bok M/S Estonia sänktes, togs i maj 2001 beslutet att skrota Psykförsvaret. Många kom och grattade Henning Witte för det.

I bakgrunden Klarälven

Kl. 20.40: någon har tagit bort de två enda och mycket positiva kommentarerna under filmen i kommentarsfältet på YouTube! Var det MSB:s hämnd?

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.