Bekräftat: M/S Estonias kapten Arvo Andresson sköts i huvudet på bryggan

2021-09-15 20:24

bildkällaEstonias kapten sedan fartyget togs i bruk, esten Arvo Andresson, mördades under Estonias sista resa, bara 40 år gammal

 

I Estlands största dagstidning Õhtuleht är en stor artikel idag om nya Estonia-skandaler. Det viktigaste är att kaptenen Arvo Andresson hittades skjuten med en kula i pannan på bryggan! Uppgifterna kommer nu från officiellt håll i Finland, som klagar över Sverige som tvingade dem att hålla dessa centrala fakta hemliga.

För mig, Henning Witte, var detta inget nytt. Under juni 1997 kom Jutta Rabe från en Finlandsresa till mig i Stockholm och berättade andfått att hög finsk militär från marinen hade uppgett för henne att de officiella film- inspelningarna från det svenska Sjöfartsverket mellan den 2 och 4 december 1994 visade Estonia-kaptenen på bryggan med ett skotthål genom pannan, se närmare sidan 114 i min bok M/S Estonia sänktes . Sverige har sedan låtit detta känsliga filmmaterial försvinna.

båda Estonia-kaptener Arvo Andresson (vänster) och Avo Piht (höger)

Man ska inte förväxla den mördade kaptenen Arvo Andresson med Estonias andre kapten Avo Piht. Han turades om med Arvo var fjortonde dag att ha befäl över Estonia och skulle ta en lotsexamen i Stockholms skärgård samma morgon. Han överlevde enligt estniska radion Kuku och andra media och söktes sedan internationellt av Interpol. Men plötsligt ströks hans namn från listorna med överlevande. Officiellt hade han nu omkommit på Estonia. Men så var inte fallet utan han försvann, förmodligen via tyska ambassaden i Helsingfors, till ett amerikanskt vittnesskyddsprogram, då han visste för mycket. Jag hade kontakt med hans hustru Sirje som tyvärr avled för några år sedan. Hon bekräftade att maken levde och att de fick ha kontakt.

Estnisk media uppgav också nyligen att Estonias Mayday-nödrop blockerades av en okänd sändare. Enligt obekräftade uppgifter från Faktagruppen handlade det om en rysk störsändare utanför St Petersburg.

Först på lilla fritidsbåtskanalen VHF-16 lyckades Estonias nödrop bli hörd på Sjöräddningscentralen i Mariehamn på Åland, som sedan drog igång räddningsinsatsen. Massmördarnas plan var dock att ingen skulle överleva. Därför hade de svenska räddningshelikoptrarna ingen soppa när de fick Estonia-larmet.

Mordet på den 31-årige estniske tulltjänstemannen och avlyssningsspecialisten Igor Kristapovitš den 22 oktober 1994 debatteras nu också stort i Estland. Han fick, som tidigare, den estniska regeringens specialuppdrag att hålla hela tiden kommunikationen med bilfärjan under hennes sista resa. En estnisk hemvärnssoldat lyckades skadeskjuta en av mördarna som då forslades omgående till ett sjukhus. Han kunde inte gå själv längre. Trots detta försvann han spårlöst under natten från sjukhuset för alltid.

Kristapovitš spelar också en viktig roll i Jutta Rabes och min film Baltic Storm. Den finns nu äntligen gratis på YT:

https://youtu.be/EXC2c7N_6Q8

Det kom även en konkretisering om de två lastbilar som dumpades på den djupaste platsen i Östersjön. Det handlade om mellan 6 och 7 lastbilar som dumpades i havet från den bakre rampen strax före slagsidan och sjunkningen.

.

Svensk fulmedia tiger som vanligt!

 

Se även på WTV:

Fake news i SwebbTV: det är inte alls bevisat att ryska agenter sänkte Estonia, finns dock engelska fingeravtryck!

Estonia experten Harri Ruotsalainen: har bevis att lastbilar dumpades i havet strax före förlisningen, Sverige gömde dem under grus + makadam;

Estniska partiet Ekre i Estonia-krismöte med Harri Ruotsalainen i Estlands parlament, Felixrapporten bekräftades Update 11.9.21;

Regeringen/Damberg (S) fortsätter mörklägga Estonia, Hirschfeldts militär-last-utredning hemlig i 100 år, FMV-rapport försvunnen;

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.