Gestapo-Säpo hjälpte mörda den svenska C-byrå spionen Jane Horney

2014-11-12 22:39

Jan Bergman har skrivit efter 30 års rechercher en mycket väl informerad bok om C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget: Sekreterarklubben. C-byrån var Sveriges militära underrättelsetjänst, förmodligen kallat efter dess chef Carl Petersén. Mot krigsslutet lades C-byrån ner, därför att den inte gick att kidnappa av främmande makt i motsats till Säpo, som helt styrdes av Himmlers Gestapo (Geheime Staatspolizei) med nazistiska nickedockor som Eric Salomon Hallgren som chef under andra världskriget. Säpo hette då Allmänna säkerhetstjänsten (STJ) eller "Hemliga statspolisen". Överstelöjtnant Petersén fick en otacksam spark i början av 1945, de flesta handlingar förstördes och en mer USA-vänlig Thede Palm, som tillhörde C-byrån i underordand position, fick starta T-kontoret som sedan utvecklades till IB.

källa: Carl Petersén var chef för C-byrån

Boken Sekreterarklubben har knappt fått några recensioner eftersom den avslöjar Säpos bruna förflutna.

En fruktansvärd historia i detta sammanhang är Jane Horneys livsöde. Hon var den enda svenska som avrättades för spioneri under andra världskriget. Det har gjorts flera filmer på SVT och i Danmark om henne, men aldrig med hela sanningen. Bilden som förespeglas är att hon, enbart 27 år gammal som tysk spion, likviderades av den danska motståndsrörelsen omkring den 18 januari 1945 på den svenska fiskebåten Tärnan från Höganäs med registreringsnumret HG 2106. Den danska motståndsrörelsen hade redan under sommaren 1944 fällt en hemlig döds"dom" mot henne utan försvarsmöjligheter efter tips från Säpo i Stockholm, att hon skulle vara en tysk agent.

Att den danska motståndsrörelsen ljuger bevisas redan av det faktum, att Jane Horneys handlingar har blivit hemligstämplade i Danmark fram till 2015.

källa, den svenska militäragenten Jane Horney, 1940, hjälpte gärna och ofta, körde även ambulansbilar

Jan Bergman avslöjar i Sekreterarklubben att svenskan Jane Horney inte alls var tysk spion utan svensk, närmare bestämd C-byråns, militärens. En av deras bästa och pålitligaste! Hon var 1943 gift med Aftonbladets (ägdes då lyckligtvis av Torsten Kreuger) Berlinkorrespondent Herje Granberg, när hon rekryterades av C-byråns charmör Helmuth "Teddy" Ternberg, sidorna 235 ff i boken. Hon fick av honom kodnamnet "Eskimå" för att hon var allt annat än kall.

Tack vare att Janes mor var danska kunde hon språket inklusive tyska. Under april 1944 manövrerades hon till SS-Standartenführer Ernst Gilbert i Köpenhamn, som senare visade sig vara mot Hitler. (sid 262). "Det pågick fler tyska sonderingar om fred vid denna tid. .... C-byrån arrangerade flera möten mellan den tyska borgerliga oppositionen och amerikanska OSS (som sedan blev CIA - White TV:s anm)." England saboterade, då de ville förinta Tyskland.

Den 20 juli 1944 kuppade överste v. Stauffenberg med delar av den tyska armén Wehrmacht, som inte var direkt under nazisternas kommando, mot Hitler, där min fars kavalleriregemente spelade en viktig roll. Attentatet mot Hitler misslyckades och England hjälpte honom dagen efter att hitta alla de tyska motståndsmän som Gestapo inte haffat ännu, för att Churchill ville ha kvar Hitler vid makten tills Tyskland blev helt utplånat.

Delaktig i denna kupp var den tyska militära underrättelsetjänsten Abwehr under amiral Canaris, som torterades långsamt till döds av Gestapo kort efter attentatet. C-byrån hade mycket tät samarbete med Abwehr; Säpo med Gestapo.

Av den anledningen började Säpo under augusti 1944 jaga Abwehrs agenter och partner var de kunde, i synnerhet i Sverige för att hämnas mordförsöket på Hitler. Det var därför Säpo tipsade den danska motståndsrörelsen att Jane Horney skulle vara tysk agent, för att försvaga Abwehrs samarbetspartner i Sverige, C-byrån, se närmare sid. 270 ff.

Säpo angav inte bara kodnamnen "Eskimo", "Onkel" och "Anette" till den danska motståndsrörelsen utan även deras riktiga namn: Jane Horney-Granberg, Erika Schwarze och Karin Allenby (som dock hade ett annat namn i verkligheten, som Jan Bergman valde att skydda).

källa: Jane Horney 1938, hon var en riktig tuffing som också var tekniskt begåvad

Danskarna skickade omkring den 10 augusti 1944 motståndsmannen Flammen till Stockholm för att mörda Jane Horeny, men han stoppades efter tips från engelska agenten Turnbull till Petersén.

För att djävlas med C-byrån arresterade Säpo Jane Horney under två veckor i oktober 1944, trots att de visste att hon var C-byråns spion och trots att de fått många kopior av hennes för Sverige värdefulla rapporter. Petersén fick isa loss henne. Säpo kunde inte få fram ett enda bevis att Jane var tysk agent. (sid. 282)

(sid. 294 ff): Den 15 januari lurades Jane Horney ner till Malmö till ett möte med danska motståndsrörelsen. "Det tycks som om danskarna, och eventuellt vår kära säkerhetspolis, kidnappade fru Horney i Malmö och sedan förde henne med bil till Höganäs. .... de gick ombord på en båt vid namn Tärnan i Höganäs. .... Båten kontrolleras av Säkerhetspolisen. De måste alltså ha varit informerade eller införstådda med vad som skedde ....

Sällskapet .. gav sig ut på internationellt vatten, och där avrättade man fru Horney och dumpade henne i vattnet, med en symaskin som tyngd. ....

Säkerhetspolisen har alltså medverkat till detta!? ...." skriver Jan Bergman.

På nätet finns en interessant spekulation varför hon mördades: "Jag har läst på ett flertal ställen att Jane Horney blev mördad av den danska motståndsrörelsen Holger Danske därför att Jane Horney kände till affärsverksamheten mellan Holger Danske och Tyska Gestapo.
Holger Danske lär ha gjort affärer med Gestapo där man emot betalning lär ha smugglat judar genom Danmark och till Sverige. Holger Danske ska ha tagit svettigt bra betalt för dessa smuggelresor och Gestapo i Köpenhamn ska ha vänt ryggen till. Jane Horney ska ha fått kännedom om detta och blivit mördad av Holger Danske under en båtresa över till Sverige i Januari 1945. En sportdykare lär ha dykt utanför Helsingborgs kust för några år sedan och ska ha funnit liket efter Jane Horney
."

Filmsnutten nedan är från SVT:s serie Veckans Brott (2012). Som vanligt undanhåller Leif GW Persson viktiga fakta för svenska folket.

Se även på White TV: Har SÄPO Cats Falcks blod på sina händer?;

70 år sedan Stauffenberg kuppade mot Hitler - blev förrådda av England;

SÄPO misstänks ligga bakom upploppen i Husby och andra orter;

SÄPO censurerar Google;

SÄPO censurerar SVT, TV4 + Expressen;

 

Dubbelspion Jane Horney from Jens Aue on Vimeo.