Bo Holmström trotsade Estonia mörkläggnings-ordern, försvann från TV-rutan

2017-10-13 18:23

Mycket sorgligt att Bo Holmström lämnade oss idag. RIP!

Han var en av Sveriges bästa och modigaste journalister. Modet fick jag uppleva själv under augusti 2000, när Jutta Rabe gjorde sina M/S Estonia dykningar med amerikanen Greg Bemis. Bo Holmström var då sommarvikarie för SVT:s morgonprogram, jag tror det hette då Gomorron Sverige.

En medarbetare ringde mig tidigt på dagen för att fråga om jag kunde vara med i studion morgonen därpå, jag minns inte datumet exakt. Jag tackade naturligtvis ja och då bad mig redaktionen att per telefon hjälpa till att organisera och planera inslaget. Det gjorde jag gärna och nästan hela dagen gick åt att hjälpa SVT. Vissa samtal hade jag även direkt med Bo Holmström, som skulle moderera Estonia-inslaget.

Mot kvällen ringde de igen och sade plötsligt, att redaktionsledningen hade bestämt, att jag inte skulle få vara med i studion, bara de som jag hade organiserat. Jag svarade att jag inte blev förvånad, då jag var van vid censur ifrån gammelmedia. Jag hade ju fallit i onåd sedan jag under december 1998 förgäves hade börjat försöka få bilderna på Estoniabomberna att bli publicerade. De som finns på fram- och baksidan av min bok M/S Estonia sänktes, som efter en tid på nätet hade kommit ut i tryckt form december 1999. Jag fick ge ut den i eget förlag då sådana ljushuvud som Svante Weiler och alla andra förlag avböjde publicering. (Bombbilderna hade ett år innan, den 6 augusti 1999, lett till Carls Bildts plötsliga avgång som ordförande för Moderaterna).

Jag bad då att få tala med Bo Holmström, som inte var redaktionsledningen för Gomorron Sverige, men som skulle moderera inslaget om Jutta Rabes Estoniadykningarna nästa morgon. Det fick jag. Han hade också blivit besviken på att hans chefer givit mig återbud trots allt slit för SVT från min sida hela dagen. Jag bad Bo Holmström, om han som en utjämning skulle i alla fall kunna visa upp min nya bok M/S Estonia sänktes. Den hade ju inte fått några recensioner utan blivit nedtystad istället.

Bo Holmström ville inte lova något, men sade inte heller nej. Jag hade naturligtvis inga förhoppningar hos en som hade varit i 40 år på SVT. Men till min stora förvåning så vågade Bo Holmström att visa upp min bok under sändningen. Kameran fick t.o.m. zooma in framsidan och sedan sade Bo. " och vänder man på den så ser man den här bilden", den andra sprängladdningen som dykarna i början av december 1994 hittade på Estonias skrov och som inte hade detonerad.

Jag blev naturligtvis mycket glad!

De flesta författare kan inte föreställa sig den frustrerande känslan att ens bok blir nedtystat hela tiden.

Det var ju mycket modigt av Bo Holmström att trotsa Estonia-mörkläggnings-ordern.

Men glädjen varade inte länge. Kort därefter kom beskedet att Bo skulle lämna SVT och gå över till TV 4.

Där syntes han med fina inslag på Nyhetsmorgon och Nyheterna, till en början, men sedan, mycket smygande, såg man honom mindre och mindre. Till slut försvann en av Sveriges bästa journalister helt från TV-rutan under sin tid på TV 4. Detta är förmodligen anledningen varför han inte omnämner TV 4 med ett enda ord i sina memoarer Lägg ut! som kom 2011. Ordet SVT förekommer bara två gånger ....

Tack Bo Holmström för allt fint du gjorde för Sverige!

Se även på WTV:

Hela Sverige ljuger om Estoniakatastrofen;

Efter 23 år slår vågorna högre och högre bakom M/S Estonia-kulisserna;

 

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.