Israel släpp Mordechai Vanunu fri! Han har redan fått sitt straff!

2014-01-15 21:11

"Mordechai Vanunu, född 13 oktober 1954 i Marrakesh, Marocko, är en israelisk kärntekniker som tidigare arbetade inom Israels nukleära industri och som 1986 avslöjade Israels kärnvapenprogram samt landets innehav av dessa vapen.

Vanunu föddes i Marocko av judiska föräldrar. Fadern var rabbin. Vid nio års ålder flyttade Vanunu till Israel tillsammans med sin familj.

Vanunu tjänstgjorde vid kärnanläggningen Dimona i Negevöknen. År 1986 avslöjade han för brittisk press att Israel hade kärnvapen vid samma anläggning. Efter att Israel fick veta vad som skett, kidnappades Vanunu i Rom den 30 september samma år av Mossad, den israeliska underrättelsetjänsten. Han fördes till hemlandet och blev dömd till 18 års fängelse, av vilka han kom att tillbringa 11 i isoleringscell.

Den 21 april 2004 frigavs han. Men Vanunu är av den israeliska staten tvingad till att stanna kvar inom Israels gränser. Dessutom är hans yttrandefrihet starkt begränsad. Detta blev mycket uppmärksammat över hela världen. Hösten 2004 sökte han politisk asyl i bl.a. Sverige, något som dock nekades honom. I november 2004 sattes han åter i husarrest efter att - enligt israeliska myndigheter - ha yppat hemliga uppgifter till "oauktoriserade".

Vanunu har efter frisläppandet konverterat till kristendomen och tagit sig namnet John Crossman.

Den 1 juli 2007 fängslades Vanunu på nytt, sedan Israel ansåg att han brutit mot de restriktioner han belagts med - förbud att tala med utländska medborgare och medier samt förbud att lämna Jerusalem." skriver Wikipedia.

Det är inget annat än tortyr att tvinga en människa i isoleringscell för 11 år. Hans dom blev 18 år. Det finns inga rättsligt giltiga skäl att hålla kvar Vanunu. Men Israel struntar i mänskliga rättigheter och sin egen lagstiftning bara för att ta primitiv hämnd.

Tyvärr är de flesta journalister och politiker för fega att kräva att Vanunu släpps. Hans information från mitten på 80-talet är inte längre en fara för Israel om den skulle släppas. Dessutom hade Israel också fördelar av att världen fick veta att de har atombomber, vilket då avskräcker fiender att attackera.

Därför är det hög dags att Israel slutar med sin brottslighet mot Mordechai Vanunu och släpper honom fri omedelbart så att han kan gå till vilket land han vill! Han har ju redan fått sitt straff. Ne bis in idem!