Samhällsnytt: staten ger åsiktsmonopol åt kommunistiska Medieombudsmannen

2020-09-23 09:21

https://samnytt.se/statliga-bidrag-ges-fordel-av-medlemskap-i-privata-foreningar-som-drivs-av-marxist-leninister/

"Är det rimligt att statliga bidrag till media får fördel av medlemskap i privata föreningar som drivs av marxist-leninister? Det är vad Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) vill genom krav på att medier underställer sig det ”pressetiska systemet”. Systemet är ingen myndighet utan en privat förening med namnet Medieombudsmannen (MO) med tillhörande etiknämnd där ordförande är den kontroversielle journalisten Robert Aschberg med en historik som maoist i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Operativ chef för verksamheten är ”Allmänhetens Medieombudsman”, Ola Sigvardsson, som även han har en historik inom SKP. .....

Är MO den medieetiska mittfåran?

Det tyngsta namnet förutom de två nämnda marxist-leninisterna som har Medieombudsmannen under sin kontroll är Hanna Stjärne. Hon är numera känd för att vara VD för SVT men innan det var hon ordförande för föreningen Grävande journalister och ledde bland annat guldspadejuryn.

Hon gav då både pris och pengar till den av New Jersey terrorklassade organisationen AFA, då under arbetsnamnet AFA Dokumentation men nu kallad Researchgruppen – en grupp som just nu utreds för en federal terroristklassificering i USA.

Deras gangsterliknande inbrott i privata datasystem kallade hon då ”banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet” och ledde till att det för intrång utsatta Disqus kontaktade både Justitiekanslern och amerikanska FBI. Researchgruppen har vidare gjort sig känd för flertalet kontroversiella uttalanden, däribland att ”Det ska vara skottpengar på alla vita, särskilt män”.

Jagar oskyldiga

Robert Aschberg är vid sidan om uppdraget som MO:s ordförande också vice styrelseordförande för Stiftelsen Expo som regelmässigt jagar och hänger ut oskyldiga personer med namn och bild trots att de aldrig dömts för något brott. Organisationen som han företräder sysslar alltså med åsiktsregistrering och politisk förföljelse som syftar till att få folk sparkade från sina jobb och liknande. Han har även genom sitt bolag Strix Television hängt ut utvecklingsstörda på ett så brutalt att de valt att begå självmord.

Expo pekades dessutom nyligen ut som en del av den ”autonoma miljön” och kopplades samman med ”våldsbejakande extremism” i rapporten ”Den digitala kampen – autonoma rörelser på nätet” från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Jeanette Gustafsdotter, tills nyligen VD för Tidningsutgivarna, som också är med i MO har varit väldigt drivande för massraderingar av journalistiskt material på sociala medier och bland annat kallat material som faller under citaträtten för ”olagligt” i syfte att få Youtube/Google att radera hela konton med hänvisning till att de skulle vara ”kriminella verksamheter”.

”Nepotism, korruption och dubbla måttstockar”

Under 2020 påbörjade MO en bedräglig attack mot presstödsuppbärande Nya Tider där de bland annat skrev att de ”det är skadande för anmälaren att namnges tillsammans med uppgifter om allvarlig brottslighet”. Att namnge personer kopplade till allvarlig brottslighet får alltså inte ske enligt MO, medan de själva och deras branschtidningar och vänner inte har några som helst problem med att hänga ut personer för brottet ”flickvän till nationalist”.

Enligt MO:s egen information kan de pröva publiceringar i ”fristående medieplattformar, till exempel nättidningar, poddar och bloggar som frivilligt har anslutit sig till det pressetiska systemet.” Det är alltså tvivelaktigt om denna privata förening ens kan ”pröva” en publicering av Nya Tider då de inte har någon koppling till MO alls.

Detta hindrade dock inte MO från att starta en utredning och sen skicka en väl tilltagen faktura för ”jobbet”. Enligt Vavra Suk, chefredaktör på Nya Tider, krävdes det en polisanmälan för att få en kreditfaktura utställd.

När vi frågar MPRT:s enhetschef Georg Lagerberg om MO:s agerande säger han att ”det är oerhörd tragiskt om det skickas bluffakturor”."

 

Du måste logga in för att kunna kommentera.